wat is point l contact laatste nieuws l studiedag
     
     

De psychosociale zorg voor paren met vruchtbaarheidsproblemen vraagt speciale expertise. POINT vindt de volgende thema’s van belang:

 

Emotionele impact
De omvang van de emotionele impact is groter dan veel hulpverleners beseffen. Ongewilde kinderloosheid kan rouwreacties oproepen die te vergelijken zijn met die van het verlies van een naaste.

 

Invloed op de partnerrelatie
Vruchtbaarheidsproblemen heb je samen. Dat betekent dat paren samen tot besluiten moeten komen voor al of niet behandelen, voor al of niet adoptie, voor al of niet doorgaan of stoppen met behandelen.

 

Ieder individu reageert anders op een vruchtbaarheidsprobleem, zo ook binnen een relatie. Hoe steun je elkaar terwijl je ook zelf worstelt met je gevoelens? Bij sommige paren versterkt het de relatie, bij andere paren juist niet.

 

Stoppen of doorgaan
Vruchtbaarheidsproblemen kunnen vaak behandeld worden. Succes is echter niet verzekerd. Wat deze onzekerheid en hoe nemen paren beslissingen om te stoppen of om door te gaan?

 

Uitgestelde rouw
Een paar is zelden uitbehandeld voor vruchtbaarheidsproblemen. Hoe kun je rouwen als er nog steeds kleine kansen zijn?

 

Samen verder
Wat betekent kinderloosheid voor de partnerrelatie? Wat betekent het om geen tweede kind te kunnen krijgen? Onvervulde kinderwens heeft een leven lang invloed.

 

Zaad- en eiceldonatie
Wat zijn de psychologische consequenties van zaad- en eicel donatie. Hoe vertel je het je kinderen, hoe ga je om met de donor, wat betekent het voor de ouder-kind relatie?

Seksualiteit
Voortplanting en seksualiteit zijn nauw aan elkaar verbonden, ook als ze door vruchtbaarheidsbehandelingen apart worden benaderd. Seksuele problemen kan zwanger worden bemoeilijken. Door vruchtbaarheids-behandelingen kunnen seksuele problemen ontstaan. POINT maakt zich sterk voor deskundigheidsbevordering op dit gebied en voor begeleiding van paren die kampen met deze problematiek.


© POINT netwerk - 2014